Onderhoud

Het oliën van een houten blokfluit
Er zijn verschillende oliën in de handel maar zoete amandelolie, verkrijgbaar bij drogisterijen of apotheken, wordt ook door blokfluitbouwers gebruikt.

Iteke, Sjoerd en Marike (Trio Gaudete) tijdens de kerkdienst in de Doopsgezinde kerk te Leeuwarden uitgezonden door Omrop Fryslân op 10 juli 2022.

Fluiten oliën Fluiten oliën

De blokfluit moet droog zijn!
De blokfluit moet goed droog zijn voordat je begint met oliën.
Speel in ieder geval 24 uur niet op je blokfluit.

Oliën
Doe wat olie op een lapje dat je aan het uiteinde van een stokje bevestigt.
Je kunt hiervoor stokjes kopen die aan het uiteinde een gleuf hebben waar je het lapje in kunt schuiven of je gebruikt een wissertje dat te koop is in een muziekwinkel.

Geen olie op het blok
Neem de blokfluit uiteen en breng in de boring van elk van de onderdelen een dun laagje olie aan en controleer of je alle plaatsen hebt gehad door door de blokfluit naar het licht te kijken. Er is echter één plaats waar absoluut geen olie mag komen. Dat is op het blokje dat in de kop van je blokfluit zit. Omdat het blok goed vocht moet kunnen opnemen mag daar geen olie op komen.

070711workshop1

Na een paar uur olieresten wegpoetsen.
Zet de onderdelen van de blokfluit nu rechtop staand neer en laat de olie twee à drie uur intrekken en maak de fluit dan droog met een schoon lapje of tissue.

Oliën twee keer per jaar.
Het is verstandig om je blokfluit minstens twee per jaar te oliën.
Bijvoorbeeld in de zomer- en de kerstvakantie.

Blok

Je fluiten laten schoonmaken en oliën door de docent.
Voor € 15  (basblokfluit € 20) kun je een blokfluit door je docent laten schoonmaken en oliën. Indien aanwezig kun je kunststof blokfluiten lenen.
Als je het vooraf afspreekt kun je ook een hele les besteden aan het schoonmaken en oliën van je blokfluit.

Kop zonder blok

Kop zonder blok

Sommige blokfluitisten gebruiken klarinetolie, omdat deze zeer vloeibaar is. Door de meeste blokfluitbouwers wordt het gebruik van zoete amandelolie geadviseerd.
Bij het gebruik van zoete amandelolie moet je na een paar uur de resterende olie goed wegpoetsen!